Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

"Την Κυριακή, ψηφίζουμε για την Ελλάδα, ψηφίζουμε για ένα καλύτερο και αισιόδοξο μέλλον"


















Ρεπορταζ
Μεσσήνη Σοφία


Εντυπωσιακή συγκέντρωση του Μάριου Σαλμά στο Μεσολόγγι

Πλήθος κόσμου έσπευσε προχθές το απόγευμα 4 Μαΐου στο Κλειστό Γυμναστήριο Μεσολογγίου, για να ακούσει την ομιλία του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Σαλμά. Στην ομιλία του παρευρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής όπως ο π. υπουργός κ. Β. Μαγγίνας, ο βουλευτής κ. Σπ. Λιβανός, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Θ. Παπαθανάσης, ο Δήμαρχος Αντιρρίου κ. Γ. Κολοβός, ο σύμβουλος περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος κ. Γ. Πρεβεζάνος και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη της ΝΟΔΕ και αρκετοί φίλοι του κόμματος της Ν.Δ.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι την προσεχή Κυριακή, ψηφίζουμε για την Ελλάδα ψηφίζουμε για ένα καλύτερο και αισιόδοξο μέλλον.
Αναφερόμενος αναλυτικά στα έργα που πραγματοποιήθηκαν στο Νομό μας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σαλμάς τόνισε:
* Ολοκληρώσαμε την παράκαμψη της Ναυπάκτου, με συνολικό προϋπολογισμό 42 εκ. ε. και μήκος 13 χλμ. Ξεκίνησε το 1983 πριν από 25 χρόνια. Με την διάθεση όμως 31 εκ. ε. από το 2004 το έργο κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία ολόκληρο πριν από 1 χρόνο.
* Την παράκαμψη του Αγρινίου όταν η εργολήπτρια εταιρεία εγκατέλειψε ουσιαστικά το έργο και χρειάστηκαν άλλες δύο συμβάσεις προκειμένου να παραδοθεί στην κυκλοφορία πριν λίγες μέρες. Ένας δρόμος μήκους 34 χλμ.
* Την Ιόνια οδό που έφυγε από την σφαίρα των εξαγγελιών στις οποίες παρέμενε επί δεκαετίες και έχει ξεκινήσει. Ένα έργο διπλάσιου προϋπολογισμού από την γέφυρα Ρίο – Αντίρριο. Ένας δρόμος 196 χλμ. Τα 117 από τα οποία κατασκευάζονται στο νομό μας.
* το 1ο τμήμα της σύνδεσης Αστακού με την Ιόνια Οδό συνολικού μήκους 7,5 χλμ, προϋπολογισμού 20 εκ. ε. που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2009.
* το δρόμο Αλευράδας-Γέφυρας Τατάρνας μήκους 7,5 χλμ που χρόνια σερνόταν.
*το Πλατυγιάλι που επι 5 χρόνια από το 99 έως το 2004 είχαν δώσει πιστώσεις 6 δις δρχ, ενώ εμείς εκταμιεύσαμε 20 δις δρχ. και το λιμάνι σήμερα είναι ένα ζωντανό έργο που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους.
*το αρδευτικό του πεδινού Βάλτου που από χρόνια το υπόσχονταν αλλά τώρα κατασκευάζεται και ολοκληρώνεται, ένα έργο 40 εκ. ε.
*το φράγμα των Αχυρών όπου δεν μπορούσαν ούτε τις απαλλοτριώσεις να πραγματοποιήσουν, ενώ τώρα κατασκευάζεται. Ένα έργο προϋπολογισμού 35 εκ. ε που θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο του 2010.
* Δημοπρατήθηκε χθες ο άξονας Αμβρακία- Άκτιο, μήκους 50 χλμ. με προϋπολογισμό 340 εκ. ε. Θυμίζω το Νοσοκομείο Μεσολογγίου είχε τόσες κακοτεχνίες και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος που ποτέ δεν παραλήφθηκε από τον εργολάβο.
* το νέο Νοσοκομείο Αγρινίου είχε ανατεθεί σε μία εργολαβία που το εγκατέλειψε και πτώχευσε. Χρειάστηκαν δύο νέες συμβάσεις για να συνεχιστεί και να είναι έτοιμο να παραδοθεί το κτίριο σε 1 περίπου χρόνο, ενώ καμία πρόβλεψη δεν είχε γίνει για τον εξοπλισμό του.
* το Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας που είχε ανατεθεί σε μία εργολαβία που το εγκατέλειψε και πτώχευσε. Το κτίριο εμφάνιζε προβλήματα μόνωσης και στεγανότητας ενώ τα ηλεκτρικά κυκλώματα δεν λειτουργούσαν. Δεν λειτουργούσαν οι μονάδες ψύξης, θέρμανσης. Έλλειψη πυροπροστασίας, αντικεραυνικής προστασίας με αποτέλεσμα να είχε καταστραφεί το τηλεφωνικό κέντρο από κεραυνό. Βρήκαμε ένα κτίριο στον αύλειο χώρο του οποίου σταυλίζονταν ζώα. Οι ανεξόφλητες οφειλές προς προμηθευτές ανέρχονταν σε 400.000 Ε. Από το 1995 μέχρι το 2004 δεν είχαν σταλεί παραστατικά στο ελεγκτικό συνέδριο για κατασταλτικό έλεγχο. Ανύπαρκτος οργανισμός και 3 άτομα προσωπικό από το παλιό ΠΙΚΠΑ που κάθονταν χωρίς αντικείμενο.
Δεν έχουν ακούσει για το σημαντικό έργο που έγινε στην Παιδεία στο Νομό μας;
* εγκρίθηκε η ίδρυση του 4ου πανεπιστημιακού τμήματος στο Αγρίνιο από το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης προ 8 μηνών. Μία σημαντική απόφαση την οποία είχα την τιμή να συνδιαμορφώσω μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και τους Πρυτάνεις των Παν/μίων της χώρας όταν συμμετείχα στο ΣΑΠΕ ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Σε ένα κορυφαίο όργανο που χαράσσει την πολιτική για την παιδεία και από το οποίο απουσιάζει η εκπροσώπηση από το ΠΑΣΟΚ αντιδραστικά. Που ήταν το ΠΑΣΟΚ όταν παίρναμε την απόφαση αυτή που οδηγεί σύντομα στην αυτονόμηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
Στο ίδιο όργανο καθορίσαμε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος Περιβάλλοντος του Αγρινίου.
* από την φετινή χρονιά θα λειτουργήσει το νεοσυσταθέν Τμήμα Αυτοματισμού του Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου που σε συνδυασμό με το Τμήμα Τεχνολογίας Υλικών που θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών.
* Εγκρίθηκε η ίδρυση του Κέντρου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΚΤΕ) του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Στην υγεία γίνεται σημαντικό έργο στο νομό μας.
*Κατασκευάζεται με σταθερούς και γρήγορους ρυθμούς το νέο Νοσοκομείο του Αγρινίου. Το έργο βρίσκεται όσον αφορά τις εκτελεσθείσες εργασίες, μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα, ενώ επιτύχαμε την κατασκευή ενός επιπλέον ορόφου σε σχέση με την αρχική μελέτη, δυναμικότητος 65 πλέον κλινών.
* Ετοιμάσαμε και λειτουργήσαμε το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας. Σήμερα εργάζονται 80 άτομα προσωπικό, έχουν εξυπηρετηθεί 11.000 περίπου εξωτερικοί ασθενείς, ενώ τώρα που μιλάμε νοσηλεύονται δωρεάν 17 ασθενείς. Είναι το πρώτο ΚΑΦΚΑ στη χώρα που δουλεύει ως πρότυπο.
* Αναβαθμίσαμε το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αγρινίου, το οποίο εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασθενών, παρέχοντας ανοιχτή φροντίδα.
* Είμαστε στην τελική ευθεία προκειμένου να λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο του Αγρινίου. Εκτιμάται ότι τον Ιούλιο θα ανοίξουν τα πρώτα τρία κρεβάτια, αφού προσλήφθηκε το απαραίτητο Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό και αφού αναμορφώθηκε η κτιριακή υποδομή με δημιουργία νέων χώρων. Έχει γίνει προμήθεια όλου του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, τεχνικές ανακατασκευές και ενισχύσαμε τον Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
* Δημιουργήσαμε το Κέντρο Υγείας Κατούνας (αίτημα δεκαετιών, το πρώτο Κέντρο Υγείας που συστήνεται στον Νομό μετά από πολλά χρόνια.) Ο Οργανισμός του Κ.Υ που υπεγράφη προ διμήνου προβλέπει 28 οργανικές θέσεις.
* Συστήσαμε τομέα ΕΚΑΒ με έδρα την Αμφιλοχία και ενισχύσαμε με 4 νέες κινητές μονάδες πλήρως εξοπλισμένες το ΕΚΑΒ του Αγρινίου, του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου ενώ από αυτές που αποσύρονται θα δοθεί 1 στο ΚΥ Χαλκιοπούλων. Παραδώσαμε προ ημερών 3 καινούργια ασθενοφόρα στο ΚΥ Αμφιλοχίας, στο ΚΥ Θέρμου και στο ΚΥ Βόνιτσας.
* Σε πέντε Δήμους της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας (Οινιαδών, Αστακού, Αλυζίας, Παλαίρου και Ανακτορίου) θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα της Τηλεϊατρικής και της Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας ύψους 2 εκ. ε.
Αναρωτηθήκατε ποτέ που πήγαιναν για θεραπεία τα παιδιά της περιοχής μας που είχαν πέσει στην παγίδα των ναρκωτικών πριν το 2004; Στην Αθήνα.
* Ιδρύσαμε μονάδα υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο Αγρίνιο που εξυπηρετεί 135 χρήστες. Η αναμονή πριν 5 μήνες ήταν 2 χρόνια. Μόλις πριν μία εβδομάδα μηδενίσαμε την λίστα.
Σας ανακοινώνω σήμερα ότι χθες συνυπογράψαμε μαζί με τον Υφυπουργό Οικονομικών την σύσταση 8 νέων Περιφερειακών Ιατρείων στο Νομό. Η Κανδήλα, τα Παλιάμπελα, το Θύρειο, η Περατιά, η Μεσάριστα και η Στάνος θα έχουν πλέον το δικό τους ιατρείο , τον δικό τους αγροτικό γιατρό.
Ενώ αναβαθμίζονται τα περιφερειακά ιατρεία Γαβαλούς και Μοναστηρακίου σε Πολυδύναμα με περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Η Κεχρινιά και η Ματαράγκα ενισχύθηκαν με 1 αγροτικό γιατρό.
Σας καλώ σε κρίσιμες ώρες. Να πάρετε το αύριο της πατρίδας και πάλι στα χέρια σας. Την Κυριακή ψηφίστε τη Νέα Δημοκρατία
Ψηφίστε με το μυαλό σας, ψηφίστε με την καρδιά σας, ψηφίστε για τον τόπο σας».

Δημοτικό Συμβούλιο: Αντιδράσεις για την ονοματοθεσία












Ρεπορτάζ
Μεσσήνη Σοφία


Περιπετειώδες για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου. Στη συνεδρίασή την περασμένη Τρίτη 2 Μαΐου, κατάφερε πάλι να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, πριν καν ξεκινήσουν τα θέματα της ημερησίας διάταξης.
Το κλίμα άρχισε να πυροδοτείτε από το θέμα της ονοματοθεσίας δρόμων και πλατειών στην περιοχή Ανατολικά Αλίπεδα. Για το θέμα αυτό η Δημοτική Αρχή πρότεινε οι 15 νέοι δρόμοι στα Ανατολικά Αλίπεδα να πάρουν την ονομασία τους, από προσωπικότητες που υπηρέτησαν την γεννέτηρά τους το Μεσολόγγι, όπως για παράδειγμα ο τ. Δήμαρχος Δ. Παλκογιάννης, οι γιατροί Β. Φερέτης και Γ. Τσούκαλος, ο ξυλουργός Ν. Κούστας και από τους αδερφοποιημένους Δήμους.
Η επιλογή των ονομάτων έγινε από μια επιτροπή της δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα να τεθεί σαν θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, για να ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Μεγάλη αντίδραση σ’ αυτό έφεραν οι επικεφαλής των συνδυασμών καθώς τάχθηκαν κατά, στον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν τα ονόματα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Πρεβεζάνος «Η ονοματοθεσία πρέπει να γίνεται με κάποια κριτήρια, με κάποιους κανόνες. Οι άνθρωποι, ή οι τόποι των οποίων τα ονόματα θα δοθούν προς τιμήν τους σε δρόμους ή πλατείες θα πρέπει να επιλεχθούν βάσει ιστορικών λόγων με εθνική προσφορά και όχι απλά να έχουν ασκήσει ένα επάγγελμα. Προτείνουμε λοιπόν, είτε να μπουν ονόματα από την αρχαιότητα περιοχών όπως Καλυδώνας, Πλευρώνας, είτε από ήρωες της περιόδου της Εξόδου του Μεσολογγίου. Δεν είμαστε αντίθετοι στην ονοματοθεσία. Είμαστε αντίθετοι στην διαδικασία με την οποία πρόκειται να γίνει η επιλογή».
Την ίδια άποψη είχε και ο επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης όπως ο κ. Ι. Τέγας, ο οποίος είπε πως με αυτή την λογική ο κάθε ένας δημοτικός σύμβουλος ,θα μπορούσε να αναφέρει όσα ονόματα κρίνει αυτός, βάσει των δικών του προτιμήσεων και απόψεων. Θα πρέπει λοιπόν, η όλη διαδικασία της επιλογής να είναι σύμφωνα με θεσμοθετημένους παράγοντες και κριτήρια. Σύμφωνη γνώμη με την αντιπολίτευση είχαν επίσης και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο. κ. Δ. Μπαλαμπάνης, και η κ. Μ. Φωκά.

Ακόμη ένα άλλο θέμα που τέθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως και το οποίο είναι πολύ σοβαρό ήταν το θέμα της κατασκευής του 2ου Γυμνασίου σε προτεινόμενο χώρο δίπλα στο Βυρώνειο.
Σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή, υπάρχει η πρόταση ανέγερσης του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου, σε οικόπεδο δίπλα στο Βυρώνειο μέσω προγράμματος ΣΔΙΤ.
Για το θέμα αυτό, ο κ. Γ. Πρεβεζάνος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, καθώς για το εν λόγω οικόπεδο όπως ανέφερε, μάλλον υπάρχουν δεσμεύσεις από την Κτηματική Υπηρεσία του Δήμου και άρα θα πρέπει το θέμα αυτό να εξεταστεί άμεσα. Συγκεκριμένα ρώτησε γιατί δεν εξετάζει η Δημοτική Αρχή την πρόταση της Νομαρχίας, για την ίδρυση του σχολείου σε κατάλληλο χώρο μέσα στο σχέδιο πόλεως, απ’ όπου δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.
Εν συνεχεία, ο κ. Ι. Τέγας έδωσε την εξής τοποθέτηση απευθυνόμενος στον κ. Δήμαρχο «..Δεν υπάρχει περίπτωση, τα επόμενα δυόμιση χρόνια, αν ακολουθηθεί η διαδικασία που προτείνεται να γίνει το κτίριο, διότι αυτή η περιοχή που λέτε, για να γίνει οικοδομήσιμη θα πρέπει να γίνει νέα πολεοδόμηση. Άρα η λύση που προτείνεται είναι να μην γίνει σχολείο..»
Κλείνοντας με το θέμα αυτό ο κ. Ι. Αναγνωστόπουλος, είπε πως σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με το οικόπεδο, θα κληθεί άμεσα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να παρθούν άμεσες αποφάσεις.
Κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου και πριν ακόμα περάσει στα θέματα ημερησίας διατάξεως, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Πρεβεζάνος, αποχώρησε καθώς ενοχλήθηκε από την προσβλητική και προκλητική στάση που κρατούσε ο κ. Δήμαρχος απέναντί του.
Παρακάτω σας παραθέτουμε τα θέματα της ημερησίας διάταξης:

1. Αποδοχή και κατανομή ποσού 133.264,59 € από έκτακτους ΚΑΠ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών . Ομόφωνα
2. Αποδοχή και κατανομή ποσού 80.000,00 € από έκτακτους ΚΑΠ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών . Ομόφωνα
3. Αποδοχή και κατανομή ποσού 182.775,44 € από αναδρομικούς ΚΑΠ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών . Ομόφωνα
4. Αποδοχή και κατανομή ποσού 10.000,00 € από Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. Ομόφωνα
5. Αποδοχή και κατανομή ποσού 21.000,00 € για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας . Ομόφωνα
6. Αντικατάσταση μελών σχολικών επιτροπών . Ομόφωνα
7. Αποδοχή και κατανομή ποσού 28.200,00 € για συντήρηση και επισκευή σχολείων του Δήμου . Ομόφωνα
8. Έγκριση εκδηλώσεων Εθνικο-θρησκευτικού πανηγυριού Αγίου Συμεών . Ομόφωνα
9. Έγκριση εκδηλώσεων Πολιτιστικό καλοκαίρι 2009. Ομόφωνα
10. Σχετικά με αίτημα Συλλόγου Αεροπολιτών Μάνης για τοποθέτηση για τοποθέτηση προτομής εντός του Κήπου των Ηρώων .Μειοψηφούντος κ. Ι. Τέγα
11. Σχετικά με αίτημα κας Μπερίτση-Ντζίφα Γιαννίτσας . Ομόφωνα
12. Σχετικά με αίτημα κ. Μελαχρή Χρήστου .Αναβολή
13. Έγκριση απ’ ευθείας εξαγοράς οικοπέδου σε Τ.Δ. Ευηνοχωρίου και ορισμός επιτροπής εκτίμησης αγοραίας αξίας αυτού . παρόντος κ. Ι. Σπανού
14. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Ύδρευση δ.δ. Ευηνοχωρίου» . Ομόφωνα
15. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Πλακοστρώσεις Δημ. στενωπών και πεζοδρομήσεις οδών» . Ομόφωνα
16. Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής έργου «Ασφαλτόστρωση διαδρόμου πεδίου προσγείωσης Ι.Π. Μεσολογγίου» . Μειοψηφούσης κ. Κ. Τσαμαδιά
17. Έγκριση ανάθεσης σε Αναπτυξιακή εταιρεία Δήμου ΑΝ. Μ.Ε. Α.Ε. καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων .Αναβολή
18. Εισήγηση της Δημαρχιακής Επιτροπής σχετικά με εξέταση ενστάσεων για τροποποίηση σχεδ. πόλεως σε ΟΤ 182-178 και ΟΤ 182-177 . Αναβολή
19. Επιστροφή ποσού ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα . Ομόφωνα
20. Έγκριση αποτελέσματος δημοπρασίας Τ.Δ. Αγ. Γεωργίου . Ομόφωνα
21. Έγκριση αποτελέσματος δημοπρασίας Τ.Δ. Ευηνοχωρίου . Ομόφωνα
22. Εισήγηση της Δημαρχιακής Επιτροπής για τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης στάθμευσης επί της οδού Ραζή . Αναβολή
23. Εισήγηση της Δημαρχιακής Επιτροπής για αναπροσαρμογή τετρ. μέτρων σε πεζοδρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια Ομόφωνα
24. Έγκριση οριοθέτησης τμημάτων Ευήνου ποταμού . Αναβολή
25. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος . Παρόντος κ. Ν. Πλάγκα, και Κ. Τσαμαδιά.

Διέξοδος: Αφετηρίες Μνήμης






Ρεπορταζ
Μεσσήνη Σοφία


Μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου, διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο 30 Μαΐου, στο κέντρο λόγου και τέχνης «Διέξοδος». Ένα βιβλίο με τίτλο «Αφετηρίες Μνήμης» μέσα στο οποίο αποτυπώνονται διάφορες μνήμες και εμπειρίες από 37 συγγραφείς, μέσα από την δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα της εικοσαετίας μεταξύ 1940 – 1960. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε από την Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, μέσα στο οποίο καταγράφονται βιώματα και ιστορίες σε μια εικοσαετία που είχε μια κατοχή, έναν εμφύλιο πόλεμο, βασανιστήρια, φυλακίσεις και ότι άλλο μπορεί να περικλείει ένας πόλεμος.
Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκαν άνθρωποι που αγαπούν την συντροφιά και τις εικόνες που μπορεί να δώσει ένα βιβλίο στον αναγνώστη, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, άνθρωποι ανήσυχοι. Ανάμεσά τους εκπρόσωποι της πολιτικής, ο πρώην υπουργός κ. Β. Μαγγίνας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ Σ. Γιαννακά και Θ. Μωραίτης, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Χ. Βερελής και Π. Κουρουμπλής, ο νομάρχης Αιτ/ νίας κ. Θ. Σώκος, ο Δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός, ο Δήμαρχος Ι.Π.Μεσολογγίου κ. Ι. Αναγνωστόπουλος και πολύς άλλος κόσμος που θέλησε να τιμήσει με την παρουσία του μια τέτοια εκδήλωση.
Οι « Αφετηρίες Μνήμης» παρουσιάστηκαν από τους καταξιωμένους και διακεκριμένους για την μεγάλη τους προσφορά στον νομό αλλά και στον σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων λογοτεχνών, κ. Α. Κορδόση, κ. Κ. Μπάλλα και κ. Θ. Παλιούρα. Μέσα από αυτό το βιβλίο, οι συγγραφείς επιχειρούν να δώσουν μια ζωντανή εικόνα, μέσα από τα βιώματα που έχουν μείνει ανεξίτηλα στην μνήμη των 37 συγγραφέων. Το κάθε κείμενο λειτουργεί συμπληρωματικά με το άλλο και όλα μαζί καθιστούν μια σύνθεση, μια ενότητα της εποχής εκείνης στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Έναν νομό που τον διακατέχει μια μεγάλη πνευματική αλλά πολιτισμική κληρονομιά και που έχει «γεννήσει» με το πέρας του χρόνου μεγάλα ονόματα που διακρίθηκαν για την συγγραφική τους ικανότητα και την καλλιτεχνική τους φύση.
Την έναρξη της παρουσίασης έκανε με ομιλία της η κ. Α. Κορδόση, η οποία είναι διδάκτωρ Ν. Λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε γαλλική Φιλολογία, ζωγραφική και διακόσμηση. Επίσης έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, δοκίμια και μελέτες και αρθρογραφεί σε αθηναϊκές εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ» και «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».
Η κ. Κορδόση έθεσε το εξής ερώτημα στην ομιλία της: «γιατί γράφει κανείς;» Την απάντηση στο ερώτημα αυτό, προσπάθησε να δώσει λέγοντας πως υπάρχουν πολλοί λόγοι με πρωταρχικό το να εμπλουτίσει τον κόσμο.
Ο συγγραφέας γράφει για να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που έχει επεξεργαστεί και διαμορφώσει θέλοντας να την περάσει στον αναγνώστη, ζωντανεύοντας μέσα από την γραφή του εικόνες και αναμνήσεις που έχει συλλέξει ή έχει βιώσει ο ίδιος.
Όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Κορδόση η τέχνη παίρνει πρώτη ύλη από τον άνθρωπο. Μέσα από αυτόν ο καλλιτέχνης αντλεί υλικό διότι ο άνθρωπος εκφράζει τα συναισθήματά του, χαρά, λύπη, πόνο, έρωτα. Όταν ο καλλιτέχνης συλλέξει αυτό το υλικό τότε το επεξεργάζεται το περνά μέσα από την ψυχή του και το αποτυπώνει στο χαρτί προσφέροντάς το στους αναγνώστες του. Είναι στην ουσία ένα «αντίδωρο» που προσφέρει στο κόσμο, ο καλλιτέχνης.
Γράφουμε λοιπόν για να μην είμαστε μόνοι μας, υποστήριξε η κ. Κορδόση «Η τέχνη είναι ένα αντίδωρο για όλο τον κόσμο, αλλά και ένα ανοιχτό γράμμα για όλους και ο κόσμος απλώνει το χέρι και παίρνει αυτό το γράμμα». Ζει για λίγο τις καταστάσεις που περιγράφει ο δημιουργός και πολλές φορές ταυτίζεται με αυτές.
Εν συνεχεία, μίλησε η κ. Κ. Μπάλλα η οποία είναι διδάκτωρ της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονική συνεργάτης του λαογραφικού μουσείου πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόεδρος του κέντρου έρευνας τοπικής ιστορίας και πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας και νομαρχιακή σύμβουλος.
Η κ.Μπάλλα, ανέφερε ότι τις δυο τελευταίες δεκαετίες έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο που έχει χαρακτηριστεί ως έκρηξη μνήμης. Όλο και πιο πολλοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να αποτυπώσουν σκηνές του παρελθόντος και να τις προσφέρουν στον κόσμο. Αυτό γίνεται διότι σύμφωνα με κάποιους μελετητές, που έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο, υπάρχει μια εξασθένηση της ζωντανής μνήμης και οι άνθρωποι τείνουν να μπαίνουν στην διαδικασία να προσπαθούν να επαναφέρουν στην μνήμη τους τα γεγονότα εκείνα και να τα περάσουν στον κόσμο αλλά και στη νέα γενιά, ώστε να καταγράφεται η ιστορία.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά της υπάρχουν δυο κοινωνικές συλλογικές μνήμες. Η μία είναι η επίσημη και η άλλη η ανεπίσημη, που έχουν κατά βάσει διαφορετικούς κοινωνικούς συντελεστές.
Η επίσημη διαμορφώνεται από τα πάντα, θεσμούς, λόγους, γιορτές μνήμης, παρελάσεις, σχολικά εγχειρίδια κ.α
Η ανεπίσημη από την άλλη μεριά, είναι η μνήμη ατόμων ή ομάδων που έχουν βιωματικές εμπειρίες και η οποία δημιουργεί θα λέγαμε έναν αντίλογο.
Η επίσημη και η ανεπίσημη συλλογική κοινωνική μνήμη, δεν είναι πάντα αντιπαραθετικές αλλά μπορούν να αλληλοδιαμορφώνονται. Ανάμεσά τους υπάρχει ένας μεγάλος χώρος φορέων που θα μπορούσαν να είναι οι λογοτέχνες, οι ιστορικοί και άλλοι επιστήμονες που ασχολούνται με τη γραφή και την καταγραφή γεγονότων.
Συμπερασματικά η κ. Μπάλλα, ανέλυσε την σχέση ατομικής μνήμης και συλλογικής μνήμης, όπως δημιουργείται στο εν λόγο βιβλίο που οι ατομικές μνήμες συλλέγονται και γίνονται ένα. Μέσα από την μελέτη της ατομικής μνήμης οδηγούμαστε στην μελέτη της κοινωνίας.
Τελευταία εισήγηση, έκανε ο κ. Θ. Παλιούρας, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών Βενετίας, είναι συγγραφέας, διδάκτωρ Ιστορίας και έχει σπουδαίο ανασκαφικό αρχαιολογικό έργο. Είναι επίσης, πρόεδρος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Στερεάς Ελλάδος.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ένα από τα σπουδαιότερα στοιχεία που εκφράζονται μέσα από την έκδοση του βιβλίου «Αφετηρίες Μνήμης» είναι η ενότητα του χώρου. Δηλαδή η ψυχική και πνευματική συνάντηση των 37 συγγραφέων παρ’ όλες τις διαφορετικές αφετηρίες του καθενός. Στην ουσία υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος που τους ενώνει. Τους ενώνει ο τόπος γέννησής τους, οι κακουχίες του πολέμου και τα δεινά που πέρασαν. Όλα αυτά μαζί σημαδεύουν μέσα από τα κείμενά τους την καρδιά αυτής της πολύπαθης περιοχής.
Στην πορεία της ομιλίας του ο κ. Παλιούρας έθεσε τον εξής προβληματισμό: Μπορεί να στηριχθεί κανείς σε περιγραφές που καταγράφονται μέσα από τα διηγήματα; Διότι ναι μεν μπορεί να αναφέρονται υπαρκτά μέρη όπως πλατείες, δρόμοι κ.τ.λ. δεν παύει όμως να υπάρχει η πιθανότητα ο συγγραφέας να έχει παραποιήσει τα δεδομένα του και να τα έχει μεταπλάσει βάσει των δικών του προσδοκιών και βάσει όσων θέλει να αναδείξει. Μπορεί να έχει αλλάξει ημερομηνίες, να έχει διαμορφώσει καταστάσεις και να έχει αλλοιώσει την πραγματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο συγγραφέας ναι μεν γράφει, αλλά γράφει ένα διήγημα και αφήνει σε δεύτερη μοίρα την ιστορία και επιστρατεύει την φαντασία.
Οι λόγοι γι’ αυτά είναι δυο: Πρώτον γιατί επικρατεί η τάση για διήγηση, πλοκή, ύφος, πέρα από τα γεγονότα και δεύτερον, ότι το γεγονός από στιγμιαίο γίνεται διαρκές. Η πλοκή απλώνεται και πέρα από τα γνωστά και καθιερωμένα, θέλοντας να εκφράσει συναισθήματα και όχι ιστορία.
Η εκδήλωση αυτή, κράτησε το ενδιαφέρον όλων των ακροατών αναπόσπαστο. Ας ελπίσουμε λοιπόν, τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται και να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι αλλά κυρίως νέοι, γιατί η μάθηση είναι η μεγαλύτερη τροφή του μυαλού που διευρύνει το πνεύμα και το νου και άρα την καθιστά πολύτιμη.

Απάντηση της Υπ. Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη στο ΠΑΣΟΚ "Οχι μόνο δεν βουλιάζουμε, εμείς αλλάξαμε, αλλάζουμε και θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε..."










Ρεπορταζ
Μεσσήνη Σοφία








Ομιλία Υπ.Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη


Την περασμένη Κυριακή 31 Μαΐου, επισκέφθηκε η υπουργός εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη το Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, απ’ όπου έδωσε μήνυμα αγώνα και νίκης για τις προσεχείς ευρωεκλογές.
Στην ομιλία της παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής και πλήθος κόσμου που έσπευσε να την τιμήσει με την παρουσία του. Ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός κ. Β. Μαγγίνας, ο υφυπουργός υγείας κ. Μ. Σαλμάς, οι βουλευτές κ.κ. Σπ. Λιβανός και Δ. Σταμάτης και ο πρώην βουλευτής κ. Α. Καραγκούνης, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος κ. Σπ. Σπυρίδωνας και ο Σύμβουλος Π.Δ.Ε και πρωην Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Γ. Πρεβεζάνος, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Θ. Παπαθανάσης, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολύς άλλος κόσμος.
Στην αρχή της εκδήλωσης η κ. Μπακογιάννη βράβευσε όσους διετέλεσαν πρόεδροι της ΝΟΔΕ Αιτ/νίας και στήριξαν με τον δικό τους αγώνα το κόμμα. Τιμητική πλακέτα πήραν ο πρώην Δήμαρχος Οινιαδών κ. Γ. Νεστοράτος, ο επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας κ. Γ. Σκαρμούτσος, ο ιατρός κ. Κ. Πουλόπουλος, ο νομαρχιακός σύμβουλος Σπ. Αδάμης και ο αξιωματικός κ. Γ. Καζαντζής.
Κατά την ομιλία της, επικεντρώθηκε στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουλίου, λέγοντας ότι σε μία εβδομάδα ψηφίζουμε για την Ευρώπη, ψηφίζουμε για την Ελλάδα, εξαπολύοντας πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως ανέφερε βιάζονται να προδικάζουν το αποτέλεσμα και μιλούν μέσα από μια σειρά λασπολογίας. Χαρακτηριστικά είπε ότι η πολιτική του Γ. Παπανδρέου, διακρίνεται από ανευθυνότητα και από την ανικανότητά της να φανεί αντάξια των προσδοκιών των Ελλήνων, που θέλουν μια πολιτική κύρους με στόχους και αποτελέσματα.
Βασικό σημείο της ομιλίας της, ήταν όταν ανέφερε τα έργα που έχει κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή για την Δυτική Ελλάδα. Όπως είπε, η Αιτωλοακαρνανία επί κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ήταν στην απομόνωση και στη στασιμότητα. Το 2004 η κυβέρνηση της Ν. Δ κλήθηκε να αλλάξει αυτή την κατάσταση και μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλά έργα στη Δυτική Ελλάδα. Η Ν.Δ δεν άφησε ούτε μια ευκαιρία να πάει χαμένη, ούτε έναν αναξιοποίητο πόρο που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα, είναι αυτό της περιφερειακής οδού Αγρινίου. Ένα έργο που εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και το οποίο από το 1997 έως το 2004 έγιναν μόνο τα πρώτα 13 km και τώρα το σύνολο του έργου παραδίδεται στην κυκλοφορία και στη διάθεση των πολιτών.
Περαιτέρω έργα, που έγιναν ή είναι στο στάδιο της υλοποίησης είναι αυτά για την ύδρευση και την άρδευση, έργα για την προστασία του περιβάλλοντος περίπου 95 εκ € για χώρους ταφής απορριμμάτων και πολλά άλλα έργα μέσα από προγράμματα ΠΕΠ 300 εκ € με κυριότερα την παραιόνια οδό, την βελτίωση του δρόμου από το Αγρίνιο ως την γέφυρα του Αχελώου, έργα αποχέτευσης στην Πάλαιρο και στον Αστακό, το Πλατυγιάλι Αστακού, το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου κ.α.
Γενικότερα, ο προϋπολογισμός για τα έργα της Δυτ. Ελλάδας ανέρχεται στα 330.000 € ενώ μέχρι το 2013 ο προϋπολογισμός αυτός θα ξεπερνά τις 600.000 €. Επίσης, 85 εκ €, δόθηκαν από τον ΘΗΣΕΑ για έργα της τοπικής Αυτοδιοίκησης και αξιοποιούνται ακόμη, επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, όλα αυτά, είναι χρήματα και κεφάλαιο, που κατάφερε η πολιτική στρατηγική της Ν.Δ να αξιοποιήσει και να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό, για την ανάπτυξη της χώρας και για ένα καλύτερο αύριο. Χαρακτηριστικά είπε «όταν οι άλλοι μιλάνε με υποσχέσεις, εμείς μιλάμε με πράξεις και με έργα. Το 2004 πήραμε εντολή από τον λαό να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία, μια πορεία ανάπτυξης και ελπίδας για το αύριο και μέχρι στιγμής έχουμε κάνει το μέγιστο δυνατό γι’ αυτό και με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσουμε».
Στην εξέλιξη της ομιλίας της η κ. Μπακογιάννη, παραδέχθηκε ότι η Ν.Δ. στην όλη πορεία της μέχρι σήμερα έκανε και λάθη και κάποιες φορές απογοήτευσε τον κόσμο της. Ωστόσο παρότρυνε τους πολίτες αυτής της χώρας να μην σταθούν μόνο σε αυτά, αλλά να κοιτάξουν το σύνολο των επιτευγμάτων της Ν.Δ και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα, όπως αυτό της παγκόσμιας κρίσης. Ένα πρόβλημα, που μέχρι πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ αγνοούσε ότι υπάρχει και εκεί που η αντιπολίτευση κάνει πίσω στα προβλήματα και κρύβεται δίχως να έχει ούτε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, η Ν.Δ μπαίνει μπροστά στην μάχη και τολμά να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, με σκοπό την έξοδό μας από την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και επιπτώσεις.
Στο τέλος της ομιλίας της, η κ. Μπακογιάννη σχολίασε το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «Αλλάζουμε ή Βουλιάζουμε» απαντώντας κατηγορηματικά ότι «όχι μόνο δεν βουλιάζουμε, εμείς αλλάξαμε, αλλάζουμε και θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε, μέχρι να πετύχουμε το δυνατότερο καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την ανάπτυξή της». Επισήμανε επίσης, ότι η πολιτική του Καραμανλή είναι πολιτική ευθύνης και πολιτική αποτελέσματος και βάσει αυτής θα κρίνει ο λαός και θα δώσει και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Ν. Δ.
Ρεπορτάζ
Μεσσήνη Σοφία



ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ PROTECTA

Βραβεύτηκε την περασμένη Δευτέρα 25 του μηνός, το Πυροσβεστικό Σώμα και οι Εθελοντές Πυροσβέστες, για την μεγάλη τους συμβολή και προσφορά στην κοινωνία μας, από το σύλλογο «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους» στο αμφιθέατρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.
Στην ίδια εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε και η απονομή πιστοποιητικών επιτυχούς παρακολούθησης εθελοντικού προγράμματος, στα μέλη του συλλόγου PROTECTA, τα οποία φέραν εις πέρας την εκπαίδευσή τους για δράσεις σε έκτακτα περιστατικά.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, ο Αντινομάρχης κ Π. Κατσούλης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Μεσολογγίου κ. Χ. Σταυρόπουλος, εκπρόσωπος του 239 Συντάγματος Ευζώνων κ. Γιαννόπουλος, ο εκπρόσωπος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Γ. Πρεβεζάνος, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Θ. Πορφύρης, ο εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου κ. Π. Ζάννης, ο πρόεδρος Εθελοντών Πυροσβεστών κ. Κ. Θανόπουλος, ο Αναπληρωτής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και οι Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας, ο Δ/ντής του κέντρου λόγου και τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» κ. Ν. Κορδόσης, μέλη και φίλοι του συλλόγου PROTECTA και πολύς άλλος κόσμος.
Την έναρξη των εισηγήσεων της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Χ. Πρεβεζάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην δράση και στην προσφορά του PROTECTA στην τοπική κοινωνία, μέσα από τον εθελοντισμό και την αγάπη των μελών του συλλόγου για συνεισφορά και βοήθεια τόσο στον συνάνθρωπό τους, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ο σύλλογος PROTECTA συστάθηκε το 2004, από τους απόφοιτους του εκπαιδευτικού προγράμματος εθελοντικής δράσης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους». Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν εκτός από τα μέλη που το απαρτίζουν, δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες, ενισχύοντας έτσι το δύσκολο έργο τους και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου αυτού.
Αρχικά, όλα τα μέλη του συλλόγου, περνάνε πρώτα από το στάδιο της εκπαίδευσης, κατά το οποίο, μαθαίνουν να παίρνουν άμεσες αποφάσεις σε έκτακτες περιπτώσεις, ώστε να αποφευχθεί ή να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος με το όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, αλλά και με τη λιγότερη ζημιογόνα κατάσταση για κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα μαθαίνουν να δρουν άμεσα σε καταστάσεις πυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών, κινδύνων, ατυχημάτων κ.α.
Η όλη πορεία τους αυτά τα πέντε χρόνια ήταν αξιοσημείωτη καθώς έχουν δραστηριοποιηθεί για πολλά θέματα και προβλήματα, τα οποία απασχόλησαν κατά καιρούς την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί ακτών με την συνεργασία του Δήμου, του Λιμεναρχείου, της HELMEPA και της Μ.Κ.Ο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS όπως είναι της Αγίας Τριάδας, της πλαζ Μεσολογγίου κ.α. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι αρκετά μέλη του συλλόγου βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στις Φυτείες Ξηρομέρου.
Επίσης, οργανώθηκαν συνέδρια και ημερίδες για τον εθελοντισμό και την προστασία του περιβάλλοντος όπως για παράδειγμα η επιτυχής ημερίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΛΑΤΣΗΣ» και της EUROBANK EFG . Παράλληλα, συνεργάστηκαν με το «χαμόγελο του παιδιού» και διοργανώθηκαν εκδηλώσεις που αφορούν κοινωνικά θέματα αλλά και σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών σε συνεργασία με τη ΝΕΛΕ και τους Δήμους Αστακού, Φυτειών, Ινάχου, Μενιδίου και τους Γιατρούς του Κόσμου, απ’ όπου υπήρξαν τρεις κινητές μονάδες, Παιδοοδοντιατρική, Οφθαλμολογική, οι οποίες εξέτασαν μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.
Το έργο τους όμως δεν σταματάει μόνο σε τέτοιες δράσεις, εφόσον βοηθάει και άλλες εθελοντικές ομάδες π.χ συμμετάσχει στον έρανο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Στο σημείο αυτό, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του συλλόγου PROTECTA, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η όλη εθελοντική δράση του συλλόγου πραγματοποιήθηκε με την θέληση για προσφορά των μελών του, αλλά και με τα προσωπικά τους έξοδα.
Στην πορεία της εκδήλωσης, εισήγηση πραγματοποίησε και ο προϊστάμενος Εκπαίδευσης Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Α. Γερασιμάτου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ύπαρξη του εθελοντισμού και των εθελοντών γενικότερα είναι άκρως απαραίτητα για την κοινωνία μας. Στο σημείο αυτό όμως, επισήμανε κάποιες παραδοχές σύμφωνα με τον τρόπο σκέψεως των πολιτών.
Βάσει των όσων ανέφερε, οι άνθρωποι σκέφτονται πάντα τι συνέβη στους γύρω τους και δεν σκέφτονται ποτέ ότι ο κίνδυνος μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή «την δική τους πόρτα». Δεν είναι ποτέ προετοιμασμένοι για κάτι απρόοπτο και γι’ αυτό δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά έκτακτες ανάγκες.
Μια άλλη παραδοχή σε τέτοιες καταστάσεις είναι ότι ο πρώτος αντιλαμβανόμενος σε κάθε έκτακτο περιστατικό παντού στον κόσμο, είναι ο πολίτης. Για παράδειγμα αν συμβεί ένα τροχαίο στο δρόμο, ο πρώτος που θα το αντιληφθεί είναι ο διερχόμενος με το αυτοκίνητό του. Δυστυχώς όμως, μετά από έρευνες που έχουν γίνει, αναφέρουν ότι το 75-80% των περιπτώσεων από τροχαία ατυχήματα που αντιμετωπίζονται από πολίτες, φτάνουν στα νοσοκομεία σε πολύ κρίσιμο στάδιο για τον τραυματία.
Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος. Οι Έλληνες υστερούν στο αίσθημα του εθελοντισμού, διότι δεν έχουν καταλάβει το ότι να είσαι εθελοντής και να συμβάλλεις σε κάποια προσπάθεια, σημαίνει ότι είσαι αρωγός των κρατικών υπηρεσιών και βοηθάς το έργο των κρατικών λειτουργιών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γερασιμάτος «Δεν νοείται κοινωνία ισχυρή εάν δεν διαθέτει ισχυρές εθελοντικές οργανώσεις που να ασχολούνται με τα προβλήματα της κοινωνίας». Στο πέρας της ομιλίας του, ο κ. Γερασιμάτος, επισήμανε το σημαντικό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο αποτελεί την ραχοκοκαλιά της διάσωσης, δρώντας άμεσα, συντονισμένα και διεξοδικά στην αντιμετώπιση καταστροφών.
Τελευταία εισήγηση έκανε η Υποπυραγός κ. Ι. Μαρκογιάννη η οποία ανέφερε τις αρμοδιότητες των εθελοντών Πυροσβεστών και την συμβολή τους στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.
Το 79% των εθελοντών πυροσβεστών σήμερα είναι άνδρες από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ηλικίας μεταξύ 21 έως 40 χρονών. Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουν εθελοντές πυροσβέστες από τον Αστακό μέχρι την περιοχή της Άνω Βασιλικής, οι οποίοι προσφέρουν την βοήθειά τους στο Πυροσβεστικό Σώμα σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες από βροχοπτώσεις, πυρκαγιές σεισμούς κ.α.
Η εκπαίδευσή τους αποτελείται από ένα πρόγραμμα 75 ωρών (3 ώρες ημερησίως), μαθαίνοντας τρόπους με τους οποίους δρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε έκτακτες περιπτώσεις όπως πυρόσβεση, χρήση αντλίας, απεγκλωβισμούς ανθρώπων από τροχαία ατυχήματα κ.α.
Με το πέρας της εκδήλωσης και την απονομή των πιστοποιητικών επιτυχούς παρακολούθησης εθελοντικού προγράμματος, στα μέλη του συλλόγου και με μια ιδιαίτερη διάκριση για τον εθελοντή πυροσβέστη κ. Π. Τριγενή, δοθήκαν τιμητικές πλακέτες για την συμβολή τους στην κοινωνία μέσα από την δράση τους, στους Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας, Διοικητή Μεσολογγίου κ. Χ. Σταυρόπουλου, Διοικητή Αγρινίου κ. Π. Γιαννακόπουλου, Διοικητή Θέρμου κ. Θεοδωρόπουλου, Διοικητή Αμφιλοχίας κ. Φ. Κατσαρό και Επιπυραργό Ε. Γεωργακόπουλο.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες του κ. Χ. Πρεβεζάνου, για όλους όσους βοήθησαν και συντέλεσαν στην στήριξη του συλλόγου καθώς επίσης τον Δ/ντή α’ βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χ. Παπατσίρο και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο επι των πολιτιστικών κ. Π. Μποκώρο και τα δημοτικά Σχολεία 1ο , 3ο, 4ο, 5ο και 6ο για τα δοκίμια και τις εκθέσεις τους για το περιβάλλον και τις ζωγραφιές τους. Το τέλος της εκδήλωσης σήμανε ο κ. Π. Καραγιάννης ο οποίος απήγγειλε ένα ποίημα με τίτλο «Περιβάλλον».
Εμείς από την πλευρά μας, στηρίζουμε τέτοιες δράσεις και ελπίζουμε ο σύλλογος PROTECTA να κάνει ακόμα περισσότερες εθελοντικές δράσεις πορευόμενος με την ισχυρή θέληση για συνεισφορά στον τόπο αυτό, την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή αλλά και την αγάπη για τον συνάνθρωπό του. Επίσης να δώσουμε όλοι μαζί ένα χειροκρότημα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, για το έργο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και το προσωπικό που τις απαρτίζουν, καθώς αποτελούν τους «Ήρωες» της καθημερινής μας ζωής, που επεμβαίνουν άμεσα σε κάθε κλήση μας για βοήθεια, με κίνδυνο και ρίσκο την ίδια τους την ζωή.