Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Ενέργειες αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων ή όχι;




Νομαρχιακό Συμβούλιο


Σύναψη δανείου ύψους 2εκ. ζητά η Νομαρχιακή Αρχή για την αποκατάσταση κτιρίου Χρυσόγελου.




Ρεπορτάζ Μεσσήνη Σοφία



Συνεδρίασε την Δευτέρα 13 Ιουλίου το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας με ποικίλα θέματα. Ένα από τα σημαντικότερα που συζητήθηκαν ήταν η αποκατάσταση του κτιρίου πρώην Χρυσόγελου στην πόλη του Μεσολογγίου.
Στην εισήγησή του ο κ. Χ. Πετρόπουλος, ανέφερε ότι το κτίριο αυτό συμβολίζει πολλά για τον τόπο. Είναι υψίστης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας και χρήζει την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης και επιδιόρθωσης, για να κοσμεί την Πόλη και να αναδεικνύετε ο πολιτισμός και η νεοκλασσική εποχή που το χαρακτηρίζει. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος, πρέπει η Νομαρχία να προβεί σε ενέργειες λήψεως δανείου συνολικού κόστους 2 εκ € από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να επισκευαστεί το κτίριο αυτό και να διατηρείται με το πέρας του χρόνου.
Πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «Ο δανεισμός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει το κτίριο να αποκατασταθεί». Αυτό διότι τα χρήματα από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους είναι λιγοστά. Η Νομαρχία έχει απευθυνθεί και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για προγράμματα αποκατάστασης παλαιών κτιρίων, αλλά και στο υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο οι ενέργειές της αυτές, αποβήκαν άκαρπες καθώς δεν έχει εγκριθεί κανένα μέτρο σχετικό, ούτε στην παρούσα χρονική περίοδο, ούτε και προβλέπεται κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με τον ανάδοχο του έργου κ. Γ. Τσιρώνη και των συνεργατριών του Ν. Ψύλα και Ε. Παπαδοπούλου, έχει γίνει πλήρης μελέτη και απογραφή των καταστροφών και των φθορών που έχει υποστεί το κτίριο και συντάχθηκε μελέτη έτσι ώστε να μην αλλοιώνει την οικοδομική και τον χαρακτήρα του κτιρίου. Το οίκημα αυτό, εντάσσεται στην αρχιτεκτονική του τέλους του 19ου αι και στο ρεύμα του κλασικισμού. Ο κ. Τσιρώνης παρουσίασε την μελέτη αυτή και τους τρόπους διαμόρφωσης του κτιρίου, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, δείχνοντας το τελικό αποτέλεσμα που θα έχει το έργο αυτό με slides.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Σκαρμούτσος, ο οποίος ήταν σύμφωνος με την άποψη της αποκατάστασης του εν λόγο κτιρίου. Ωστόσο διαφώνησε με τον οικονομικό τρόπο με τον οποίο προτάθηκε να γίνει η υλοποίησή του. Όπως δήλωσε η προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή του κ. Δ.Σταμάτη, είχε προβεί στην λήψη δανείου για την αγορά του κτιρίου διότι δεν υπήρχαν αρκετοί πόροι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το απαραίτητο ποσό. Για το λόγο αυτό συνάφθηκε δάνειο ύψους 342.000 € για 20 χρόνια με ετήσια τοκοχρεολυτική δόση 30.000€. Στην παρούσα χρονική περίοδο, το Νομαρχιακό Συμβούλιο καλείται να δώσει την συγκατάθεσή του για δάνειο 2.000.000€ με διάστημα εξόφλησής του τα 10 χρόνια, με ετήσια τοκοχρεολυτική δόση 350.000 €.
Πρόταση του κ. Σκαρμούτσου ήταν να γίνει η αποκατάσταση με χρήματα της Νομαρχίας. Ήδη όπως είπε, υπάρχουν 200.000€ από τους Κ.Α.Π. για το ίδιο έργο την τρέχουσα χρονιά. Το έργο αυτό με την έκπτωση θα κοστίσει περίπου 1.400.000 -1.500.000 € «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει κλειδωμένα χρήματα στο ταμείο της 10.635.000 τα οποία ξεκίνησαν να δίνονται από το 2005. Μέσω των Κ.Α.Π. τα επόμενα δυο χρόνια θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το έργο με δικά μας χρήματα». Εν συνεχεία, ζήτησε από την Νομαρχιακή Αρχή, μια οικονομική μελέτη, συνταγμένη από αρμόδιους φορείς, η οποία να αποδεικνύει ότι είναι ωφελιμότερο για την Νομαρχία η σύναψη δανείου, παρά η αποπληρωμή των έργων με δικά της χρήματα. Μόνο σε αυτή την περίπτωση η παράταξη του κ. Σκαρμούτσου θα δώσει την συγκατάθεσή της για το δάνειο αυτό.
Την ίδια άποψη με την παράταξη του κ. Σκαρμούτσου, είχε και η ελάσσων αντιπολίτευση του κ. Γ.Σολτάτου, σύμφωνα με την οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ληφθεί δάνειο από την Νομαρχία. Πρέπει να διερευνηθεί το θέμα για την ένταξη του έργου αυτού, είτε σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είτε από το υπουργείο Πολιτισμού. «Πρέπει το Νομαρχιακό Συμβούλιο να διεκδικήσει πόρους και σε καμία περίπτωση να δανειστεί!».
Το λόγο μετά πήρε ο Νομάρχης κ. Θ. Σώκος, ο οποίος ανέφερε ότι «το 2003 η Νομαρχιακή Αρχή του κ. Δ.Σταμάτη, προέβηκε σε δάνειο για την αγορά του κτιρίου, παρά την πρόταση, του τότε υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χ. Βερελή, το κτίριο αυτό να πάει στην ιδιοκτησία του δημοσίου και να αναλάβει το κράτος την αγορά και την αποκατάσταση του κτιρίου αυτού». Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο κ. Σκαρμούτσος ισχυρίστηκε σε μετέπειτα δήλωσή του, ότι ουδέ ποτέ το κράτος ζήτησε την αγορά του κτιρίου, διαψεύδοντας τα όσα προηγουμένως είχε πει ο κ. Σώκος.
Επίσης ο κ. Νομάρχης αναφέρθηκε και στα ιδρύματα τα οποία θέλησαν να στεγαστούν στο οίκημα αυτό, λέγοντας πως η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, διεκδίκησε την στέγασή της στο κτίριο αυτό και όρισε ως έδρα της το εν λόγω οίκημα στο Μεσολόγγι. Για τις ενέργειες αυτές βάσει συμφωνιών μεταξύ κ.Σταμάτη και κ.Καββαδά είπε:«…Το πόσο σπουδαίο ίδρυμα ήταν η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, που σήμερα δεν υπάρχει, το λένε οι αποφάσεις που πάρθηκαν. Ο πήχης ήταν πολύ χαμηλωμένος αξίζει περισσότερα και καλύτερα αυτό το κτίριο».
Ακόμη, ο κ. Νομάρχης επισήμανε, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή το κτίριο, διότι αν καθυστερήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να το αποκαταστήσει χάνοντας χρόνο με την αναζήτηση προγραμμάτων στα οποία θα μπορεί να ενταχθεί το έργο, το κτίριο αυτό θα καταρρεύσει. Το ζήτημα έκλεισε κατά πλειοψηφία μειοψηφούντος κ. Γ.Σκαρμούτσου και Γ.Σολδάτου.