Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Δημοτικό Συμβούλιο: Αντιδράσεις για την ονοματοθεσία












Ρεπορτάζ
Μεσσήνη Σοφία


Περιπετειώδες για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου. Στη συνεδρίασή την περασμένη Τρίτη 2 Μαΐου, κατάφερε πάλι να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, πριν καν ξεκινήσουν τα θέματα της ημερησίας διάταξης.
Το κλίμα άρχισε να πυροδοτείτε από το θέμα της ονοματοθεσίας δρόμων και πλατειών στην περιοχή Ανατολικά Αλίπεδα. Για το θέμα αυτό η Δημοτική Αρχή πρότεινε οι 15 νέοι δρόμοι στα Ανατολικά Αλίπεδα να πάρουν την ονομασία τους, από προσωπικότητες που υπηρέτησαν την γεννέτηρά τους το Μεσολόγγι, όπως για παράδειγμα ο τ. Δήμαρχος Δ. Παλκογιάννης, οι γιατροί Β. Φερέτης και Γ. Τσούκαλος, ο ξυλουργός Ν. Κούστας και από τους αδερφοποιημένους Δήμους.
Η επιλογή των ονομάτων έγινε από μια επιτροπή της δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα να τεθεί σαν θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, για να ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Μεγάλη αντίδραση σ’ αυτό έφεραν οι επικεφαλής των συνδυασμών καθώς τάχθηκαν κατά, στον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν τα ονόματα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Πρεβεζάνος «Η ονοματοθεσία πρέπει να γίνεται με κάποια κριτήρια, με κάποιους κανόνες. Οι άνθρωποι, ή οι τόποι των οποίων τα ονόματα θα δοθούν προς τιμήν τους σε δρόμους ή πλατείες θα πρέπει να επιλεχθούν βάσει ιστορικών λόγων με εθνική προσφορά και όχι απλά να έχουν ασκήσει ένα επάγγελμα. Προτείνουμε λοιπόν, είτε να μπουν ονόματα από την αρχαιότητα περιοχών όπως Καλυδώνας, Πλευρώνας, είτε από ήρωες της περιόδου της Εξόδου του Μεσολογγίου. Δεν είμαστε αντίθετοι στην ονοματοθεσία. Είμαστε αντίθετοι στην διαδικασία με την οποία πρόκειται να γίνει η επιλογή».
Την ίδια άποψη είχε και ο επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης όπως ο κ. Ι. Τέγας, ο οποίος είπε πως με αυτή την λογική ο κάθε ένας δημοτικός σύμβουλος ,θα μπορούσε να αναφέρει όσα ονόματα κρίνει αυτός, βάσει των δικών του προτιμήσεων και απόψεων. Θα πρέπει λοιπόν, η όλη διαδικασία της επιλογής να είναι σύμφωνα με θεσμοθετημένους παράγοντες και κριτήρια. Σύμφωνη γνώμη με την αντιπολίτευση είχαν επίσης και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο. κ. Δ. Μπαλαμπάνης, και η κ. Μ. Φωκά.

Ακόμη ένα άλλο θέμα που τέθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως και το οποίο είναι πολύ σοβαρό ήταν το θέμα της κατασκευής του 2ου Γυμνασίου σε προτεινόμενο χώρο δίπλα στο Βυρώνειο.
Σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή, υπάρχει η πρόταση ανέγερσης του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου, σε οικόπεδο δίπλα στο Βυρώνειο μέσω προγράμματος ΣΔΙΤ.
Για το θέμα αυτό, ο κ. Γ. Πρεβεζάνος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, καθώς για το εν λόγω οικόπεδο όπως ανέφερε, μάλλον υπάρχουν δεσμεύσεις από την Κτηματική Υπηρεσία του Δήμου και άρα θα πρέπει το θέμα αυτό να εξεταστεί άμεσα. Συγκεκριμένα ρώτησε γιατί δεν εξετάζει η Δημοτική Αρχή την πρόταση της Νομαρχίας, για την ίδρυση του σχολείου σε κατάλληλο χώρο μέσα στο σχέδιο πόλεως, απ’ όπου δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.
Εν συνεχεία, ο κ. Ι. Τέγας έδωσε την εξής τοποθέτηση απευθυνόμενος στον κ. Δήμαρχο «..Δεν υπάρχει περίπτωση, τα επόμενα δυόμιση χρόνια, αν ακολουθηθεί η διαδικασία που προτείνεται να γίνει το κτίριο, διότι αυτή η περιοχή που λέτε, για να γίνει οικοδομήσιμη θα πρέπει να γίνει νέα πολεοδόμηση. Άρα η λύση που προτείνεται είναι να μην γίνει σχολείο..»
Κλείνοντας με το θέμα αυτό ο κ. Ι. Αναγνωστόπουλος, είπε πως σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με το οικόπεδο, θα κληθεί άμεσα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να παρθούν άμεσες αποφάσεις.
Κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου και πριν ακόμα περάσει στα θέματα ημερησίας διατάξεως, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Πρεβεζάνος, αποχώρησε καθώς ενοχλήθηκε από την προσβλητική και προκλητική στάση που κρατούσε ο κ. Δήμαρχος απέναντί του.
Παρακάτω σας παραθέτουμε τα θέματα της ημερησίας διάταξης:

1. Αποδοχή και κατανομή ποσού 133.264,59 € από έκτακτους ΚΑΠ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών . Ομόφωνα
2. Αποδοχή και κατανομή ποσού 80.000,00 € από έκτακτους ΚΑΠ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών . Ομόφωνα
3. Αποδοχή και κατανομή ποσού 182.775,44 € από αναδρομικούς ΚΑΠ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών . Ομόφωνα
4. Αποδοχή και κατανομή ποσού 10.000,00 € από Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. Ομόφωνα
5. Αποδοχή και κατανομή ποσού 21.000,00 € για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας . Ομόφωνα
6. Αντικατάσταση μελών σχολικών επιτροπών . Ομόφωνα
7. Αποδοχή και κατανομή ποσού 28.200,00 € για συντήρηση και επισκευή σχολείων του Δήμου . Ομόφωνα
8. Έγκριση εκδηλώσεων Εθνικο-θρησκευτικού πανηγυριού Αγίου Συμεών . Ομόφωνα
9. Έγκριση εκδηλώσεων Πολιτιστικό καλοκαίρι 2009. Ομόφωνα
10. Σχετικά με αίτημα Συλλόγου Αεροπολιτών Μάνης για τοποθέτηση για τοποθέτηση προτομής εντός του Κήπου των Ηρώων .Μειοψηφούντος κ. Ι. Τέγα
11. Σχετικά με αίτημα κας Μπερίτση-Ντζίφα Γιαννίτσας . Ομόφωνα
12. Σχετικά με αίτημα κ. Μελαχρή Χρήστου .Αναβολή
13. Έγκριση απ’ ευθείας εξαγοράς οικοπέδου σε Τ.Δ. Ευηνοχωρίου και ορισμός επιτροπής εκτίμησης αγοραίας αξίας αυτού . παρόντος κ. Ι. Σπανού
14. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Ύδρευση δ.δ. Ευηνοχωρίου» . Ομόφωνα
15. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Πλακοστρώσεις Δημ. στενωπών και πεζοδρομήσεις οδών» . Ομόφωνα
16. Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής έργου «Ασφαλτόστρωση διαδρόμου πεδίου προσγείωσης Ι.Π. Μεσολογγίου» . Μειοψηφούσης κ. Κ. Τσαμαδιά
17. Έγκριση ανάθεσης σε Αναπτυξιακή εταιρεία Δήμου ΑΝ. Μ.Ε. Α.Ε. καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων .Αναβολή
18. Εισήγηση της Δημαρχιακής Επιτροπής σχετικά με εξέταση ενστάσεων για τροποποίηση σχεδ. πόλεως σε ΟΤ 182-178 και ΟΤ 182-177 . Αναβολή
19. Επιστροφή ποσού ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα . Ομόφωνα
20. Έγκριση αποτελέσματος δημοπρασίας Τ.Δ. Αγ. Γεωργίου . Ομόφωνα
21. Έγκριση αποτελέσματος δημοπρασίας Τ.Δ. Ευηνοχωρίου . Ομόφωνα
22. Εισήγηση της Δημαρχιακής Επιτροπής για τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης στάθμευσης επί της οδού Ραζή . Αναβολή
23. Εισήγηση της Δημαρχιακής Επιτροπής για αναπροσαρμογή τετρ. μέτρων σε πεζοδρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια Ομόφωνα
24. Έγκριση οριοθέτησης τμημάτων Ευήνου ποταμού . Αναβολή
25. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος . Παρόντος κ. Ν. Πλάγκα, και Κ. Τσαμαδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου