Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009




ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ PROTECTA

Βραβεύτηκε την περασμένη Δευτέρα 25 του μηνός, το Πυροσβεστικό Σώμα και οι Εθελοντές Πυροσβέστες, για την μεγάλη τους συμβολή και προσφορά στην κοινωνία μας, από το σύλλογο «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους» στο αμφιθέατρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.
Στην ίδια εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε και η απονομή πιστοποιητικών επιτυχούς παρακολούθησης εθελοντικού προγράμματος, στα μέλη του συλλόγου PROTECTA, τα οποία φέραν εις πέρας την εκπαίδευσή τους για δράσεις σε έκτακτα περιστατικά.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, ο Αντινομάρχης κ Π. Κατσούλης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Μεσολογγίου κ. Χ. Σταυρόπουλος, εκπρόσωπος του 239 Συντάγματος Ευζώνων κ. Γιαννόπουλος, ο εκπρόσωπος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Γ. Πρεβεζάνος, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Θ. Πορφύρης, ο εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου κ. Π. Ζάννης, ο πρόεδρος Εθελοντών Πυροσβεστών κ. Κ. Θανόπουλος, ο Αναπληρωτής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και οι Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας, ο Δ/ντής του κέντρου λόγου και τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» κ. Ν. Κορδόσης, μέλη και φίλοι του συλλόγου PROTECTA και πολύς άλλος κόσμος.
Την έναρξη των εισηγήσεων της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Χ. Πρεβεζάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην δράση και στην προσφορά του PROTECTA στην τοπική κοινωνία, μέσα από τον εθελοντισμό και την αγάπη των μελών του συλλόγου για συνεισφορά και βοήθεια τόσο στον συνάνθρωπό τους, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ο σύλλογος PROTECTA συστάθηκε το 2004, από τους απόφοιτους του εκπαιδευτικού προγράμματος εθελοντικής δράσης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους». Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν εκτός από τα μέλη που το απαρτίζουν, δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες, ενισχύοντας έτσι το δύσκολο έργο τους και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου αυτού.
Αρχικά, όλα τα μέλη του συλλόγου, περνάνε πρώτα από το στάδιο της εκπαίδευσης, κατά το οποίο, μαθαίνουν να παίρνουν άμεσες αποφάσεις σε έκτακτες περιπτώσεις, ώστε να αποφευχθεί ή να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος με το όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, αλλά και με τη λιγότερη ζημιογόνα κατάσταση για κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα μαθαίνουν να δρουν άμεσα σε καταστάσεις πυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών, κινδύνων, ατυχημάτων κ.α.
Η όλη πορεία τους αυτά τα πέντε χρόνια ήταν αξιοσημείωτη καθώς έχουν δραστηριοποιηθεί για πολλά θέματα και προβλήματα, τα οποία απασχόλησαν κατά καιρούς την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί ακτών με την συνεργασία του Δήμου, του Λιμεναρχείου, της HELMEPA και της Μ.Κ.Ο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS όπως είναι της Αγίας Τριάδας, της πλαζ Μεσολογγίου κ.α. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι αρκετά μέλη του συλλόγου βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στις Φυτείες Ξηρομέρου.
Επίσης, οργανώθηκαν συνέδρια και ημερίδες για τον εθελοντισμό και την προστασία του περιβάλλοντος όπως για παράδειγμα η επιτυχής ημερίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΛΑΤΣΗΣ» και της EUROBANK EFG . Παράλληλα, συνεργάστηκαν με το «χαμόγελο του παιδιού» και διοργανώθηκαν εκδηλώσεις που αφορούν κοινωνικά θέματα αλλά και σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών σε συνεργασία με τη ΝΕΛΕ και τους Δήμους Αστακού, Φυτειών, Ινάχου, Μενιδίου και τους Γιατρούς του Κόσμου, απ’ όπου υπήρξαν τρεις κινητές μονάδες, Παιδοοδοντιατρική, Οφθαλμολογική, οι οποίες εξέτασαν μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.
Το έργο τους όμως δεν σταματάει μόνο σε τέτοιες δράσεις, εφόσον βοηθάει και άλλες εθελοντικές ομάδες π.χ συμμετάσχει στον έρανο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Στο σημείο αυτό, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του συλλόγου PROTECTA, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η όλη εθελοντική δράση του συλλόγου πραγματοποιήθηκε με την θέληση για προσφορά των μελών του, αλλά και με τα προσωπικά τους έξοδα.
Στην πορεία της εκδήλωσης, εισήγηση πραγματοποίησε και ο προϊστάμενος Εκπαίδευσης Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Α. Γερασιμάτου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ύπαρξη του εθελοντισμού και των εθελοντών γενικότερα είναι άκρως απαραίτητα για την κοινωνία μας. Στο σημείο αυτό όμως, επισήμανε κάποιες παραδοχές σύμφωνα με τον τρόπο σκέψεως των πολιτών.
Βάσει των όσων ανέφερε, οι άνθρωποι σκέφτονται πάντα τι συνέβη στους γύρω τους και δεν σκέφτονται ποτέ ότι ο κίνδυνος μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή «την δική τους πόρτα». Δεν είναι ποτέ προετοιμασμένοι για κάτι απρόοπτο και γι’ αυτό δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά έκτακτες ανάγκες.
Μια άλλη παραδοχή σε τέτοιες καταστάσεις είναι ότι ο πρώτος αντιλαμβανόμενος σε κάθε έκτακτο περιστατικό παντού στον κόσμο, είναι ο πολίτης. Για παράδειγμα αν συμβεί ένα τροχαίο στο δρόμο, ο πρώτος που θα το αντιληφθεί είναι ο διερχόμενος με το αυτοκίνητό του. Δυστυχώς όμως, μετά από έρευνες που έχουν γίνει, αναφέρουν ότι το 75-80% των περιπτώσεων από τροχαία ατυχήματα που αντιμετωπίζονται από πολίτες, φτάνουν στα νοσοκομεία σε πολύ κρίσιμο στάδιο για τον τραυματία.
Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος. Οι Έλληνες υστερούν στο αίσθημα του εθελοντισμού, διότι δεν έχουν καταλάβει το ότι να είσαι εθελοντής και να συμβάλλεις σε κάποια προσπάθεια, σημαίνει ότι είσαι αρωγός των κρατικών υπηρεσιών και βοηθάς το έργο των κρατικών λειτουργιών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γερασιμάτος «Δεν νοείται κοινωνία ισχυρή εάν δεν διαθέτει ισχυρές εθελοντικές οργανώσεις που να ασχολούνται με τα προβλήματα της κοινωνίας». Στο πέρας της ομιλίας του, ο κ. Γερασιμάτος, επισήμανε το σημαντικό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο αποτελεί την ραχοκοκαλιά της διάσωσης, δρώντας άμεσα, συντονισμένα και διεξοδικά στην αντιμετώπιση καταστροφών.
Τελευταία εισήγηση έκανε η Υποπυραγός κ. Ι. Μαρκογιάννη η οποία ανέφερε τις αρμοδιότητες των εθελοντών Πυροσβεστών και την συμβολή τους στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.
Το 79% των εθελοντών πυροσβεστών σήμερα είναι άνδρες από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ηλικίας μεταξύ 21 έως 40 χρονών. Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουν εθελοντές πυροσβέστες από τον Αστακό μέχρι την περιοχή της Άνω Βασιλικής, οι οποίοι προσφέρουν την βοήθειά τους στο Πυροσβεστικό Σώμα σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες από βροχοπτώσεις, πυρκαγιές σεισμούς κ.α.
Η εκπαίδευσή τους αποτελείται από ένα πρόγραμμα 75 ωρών (3 ώρες ημερησίως), μαθαίνοντας τρόπους με τους οποίους δρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε έκτακτες περιπτώσεις όπως πυρόσβεση, χρήση αντλίας, απεγκλωβισμούς ανθρώπων από τροχαία ατυχήματα κ.α.
Με το πέρας της εκδήλωσης και την απονομή των πιστοποιητικών επιτυχούς παρακολούθησης εθελοντικού προγράμματος, στα μέλη του συλλόγου και με μια ιδιαίτερη διάκριση για τον εθελοντή πυροσβέστη κ. Π. Τριγενή, δοθήκαν τιμητικές πλακέτες για την συμβολή τους στην κοινωνία μέσα από την δράση τους, στους Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας, Διοικητή Μεσολογγίου κ. Χ. Σταυρόπουλου, Διοικητή Αγρινίου κ. Π. Γιαννακόπουλου, Διοικητή Θέρμου κ. Θεοδωρόπουλου, Διοικητή Αμφιλοχίας κ. Φ. Κατσαρό και Επιπυραργό Ε. Γεωργακόπουλο.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες του κ. Χ. Πρεβεζάνου, για όλους όσους βοήθησαν και συντέλεσαν στην στήριξη του συλλόγου καθώς επίσης τον Δ/ντή α’ βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χ. Παπατσίρο και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο επι των πολιτιστικών κ. Π. Μποκώρο και τα δημοτικά Σχολεία 1ο , 3ο, 4ο, 5ο και 6ο για τα δοκίμια και τις εκθέσεις τους για το περιβάλλον και τις ζωγραφιές τους. Το τέλος της εκδήλωσης σήμανε ο κ. Π. Καραγιάννης ο οποίος απήγγειλε ένα ποίημα με τίτλο «Περιβάλλον».
Εμείς από την πλευρά μας, στηρίζουμε τέτοιες δράσεις και ελπίζουμε ο σύλλογος PROTECTA να κάνει ακόμα περισσότερες εθελοντικές δράσεις πορευόμενος με την ισχυρή θέληση για συνεισφορά στον τόπο αυτό, την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή αλλά και την αγάπη για τον συνάνθρωπό του. Επίσης να δώσουμε όλοι μαζί ένα χειροκρότημα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, για το έργο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και το προσωπικό που τις απαρτίζουν, καθώς αποτελούν τους «Ήρωες» της καθημερινής μας ζωής, που επεμβαίνουν άμεσα σε κάθε κλήση μας για βοήθεια, με κίνδυνο και ρίσκο την ίδια τους την ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου