Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Αλλαγή του εκλογικού νόμου με βάση το γερμανικό μοντέλο

Γ. Παπανδρέου: Αλλάζουμε ριζικά το κράτος


Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αποσαφηνίζοντας την πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες τομές που πρόκειται να γίνουν, ώστε να αλλάξει η διοίκηση από την βάση της. Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Στις 4 Οκτωβρίου ο λαός μας εμπιστεύθηκε το ιστορικό καθήκον να προχωρήσουμε μπροστά και να εγγυηθούμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές για τις οποίες δεσμευτήκαμε. Δε θα είμαστε απλά μια ακόμα κυβέρνηση, ούτε οι διαχειριστές της ίδιας και απαράλλακτης εξουσίας. Ο λαός μας ζήτησε να γυρίσουμε σελίδα και αυτό θα το πετύχουμε».
Αρχικά, οι αλλαγές όπως τόνισε θα ξεκινήσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, απ’ όπου οι βουλευτές δεν θα είναι απλά «θεατές» σ’ αυτή την αλλαγή πορείας της χώρας, αλλά θα συμβάλλουν ενεργά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με πρωταρχικό στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ωστόσο, φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί παλαιότερα, με πιέσεις πολιτών προς τους βουλευτές για ρουσφέτια και μεμονωμένα συμφέροντα, πλέον θα εξαλείψουν.
Οι αλλαγές, συνέχισε, είναι μεγάλες και προϋποθέτουν βουλευτές που αποδεικνύουν το σεβασμό στην αξία της Δημοκρατίας. «Ένα ζητά ο ελληνικός λαός, να δώσουμε όλοι μας τον καλύτερό μας εαυτό. Να αναδείξουμε ότι καλύτερο έχουμε υπηρετώντας τις αξίες που τόσο είχαμε χάσει. Τις αξίες του ελέγχου της αξιολόγησης της λογοδοσίας, της διαφάνειας της Δικαιοσύνης».
O κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να αντικατασταθεί η σχέση δυσπιστίας λαού - κράτους με μια σχέση εμπιστοσύνης στο λαό και τους θεσμούς. «Όταν η κοινωνία αισθάνεται ότι η βούληση της παρακάμπτεται παίρνει απόσταση από τους θεσμούς».
Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει αλλαγή στο εκλογικό σύστημα, με σκοπό την κατοχύρωση της πολιτικής αυτονομίας, για να σταματήσει η διαφθορά και οι «πελατειακές» σχέσεις μεταξύ πολιτών και βουλευτών. Θα αποφευχθεί η δυνατότητα να συγκεντρώνονται πολλές εξουσίες σε ένα πρόσωπο και γενικότερα θα υπάρχει διάκριση μεταξύ τους, ώστε να υφίσταται ένα σύστημα διαφάνειας και στήριξης των δικαιωμάτων του πολίτη. Χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε πράξη τις τομές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί και ο λόγος του βουλευτή θα έχει βαρύτητα. Ο βουλευτής θα ελέγχει την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα θα έχει και περισσότερη δουλειά και ευθύνες σε μια πληρέστερη και αμεσότερη δημοκρατία».
Νέες μεταρρυθμίσεις θα έχουμε και στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Βάσει των όσων ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα καθιερωθεί υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο, για το οποίο θα προβλέπονται δυο αναγνώσεις. Επίσης δεν θα επιτρέπονται οι καταθέσεις τροπολογιών με το πέρας της συζήτησής του.
Από την Βουλή θα ελέγχονται όλες οι δημόσιες συμβάσεις ακόμη και αυτών που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα και οι διορισμοί στις Ανεξάρτητες Αρχές, θα γίνονται επίσης από την ίδια. ‘Όσον αφορά δε θέματα που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης, πλέον η επιλογή της θα γίνεται και από την Βουλή.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε στους βουλευτές για άλλη μια φορά, τον πρωταρχικό στόχο τους, την αλλαγή της Ελλάδας, έναν στόχο που δεν πρέπει να ξεχάσουν κατά τη διάρκεια της πορείας τους. Μια εντολή που τους έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου