Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Φαντασμαγορική η τριήμερη επέτειος!







438η επέτειος Ναυμαχίας Ναυπάκτου


Ρεπορτάζ

Μεσσήνη Σοφία


Με το μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών να προβάλει μέσα από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων 9-11 Οκτωβρίου, για την 438η επέτειό της. Πλήθος κόσμου ανάμεσά τους και επισκέπτες από το εξωτερικό, κατέκλεισαν κυριολεκτικά την πόλη της Ναυπάκτου, σπεύδοντας να παρακολουθήσουν αυτό το μοναδικό υπερθέαμα που οργάνωσε ο Δήμος με τη συνεργασία ομάδων προερχόμενων από το εξωτερικό (ακροβάτες, σεφ, γονδολιέρηδες), τον Δήμο Παλέρμου Ιταλίας και την ΑΝ.ΝΑ .
Την επέτειο τίμησαν μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Θάνος Μωραΐτης, ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Κ. Καραγκούνης, ο Διοικητής του 2/39 Σ.Ε Συνταγματάρχης κ. Ευθ. Σώκος, Δήμαρχοι, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος , της Πυροσβεστικής κ.ά.
Η έναρξη των εκδηλώσεων, έγινε την Παρασκευή, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τις θεατρικές και ιστορικές αναπαραστάσεις της ομάδας CERS, με ενδυμασίες της εποχής, όπου ξεδιπλώνονταν στιγμές της καθημερινής ζωής των κατοίκων πριν τη ναυμαχία. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε επίσης και η μεγάλη παρέλαση FIRE PARADE σε σκηνοθεσία του κ. Ίωνα Κεχαγιόγλου, ο οποίος συνδύασε τις πύρινες φλόγες με το άκουσμα των τυμπάνων πριν τη μάχη. Το θέαμα ήταν πραγματικά συναρπαστικό. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι, είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν την Ιταλοελληνική κουζίνα, μέσα από μια διαδρομή αυθεντικών γεύσεων από την Μαρία Λόη και τους Σικελιανούς Σέφ της ομάδας CIBUS .
Ωστόσο, την Παρασκευή έγινε και η παρουσίαση του Λευκώματος «Από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη έως τον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα, Οκτώ Αιτωλοακαρνάνες Πρωθυπουργοί». Ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Κοντός,, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Παναγιώτα Δακαλάκη και ο Δημοσιογράφος κ. Νίκος Χυδίρογλου, παρουσίασαν και ανέλυσαν σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας και πολιτικής δράσης του Σπυρίδωνος και Χαρίλαου Τρικούπη, Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, Δημητρίου και Ζηνόβιου Βάλβη, Νικολάου Στράτου, Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα.
Την επόμενη μέρα, το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον καθηγητή Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Ρώμης κ. De Mattei, με θέμα «Από τον Κωνσταντίνο τον Μέγα στην Ναύπακτο: Σκέψεις πάνω σε μια ιδεώδη συνέχεια». Ο κ. Mattei, βραβεύτηκε από το Δήμαρχο Ναυπάκτου κ. Θ. Παπαθανάση για το εξαίσιο έργο του. Ακολούθως, διεξήχθη σκακιστικός αγώνας «Μια μάχη στρατηγικής πριν την Ναυμαχία». Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της ναυμαχίας, απ’ όπου και ο πιο απαιτητικός θεατής, έμεινε άφωνος από το εκπληκτικό θέαμα. Συγκεκριμένα, παρευρισκόμενοι σχολίαζαν πως ίσως πρόκειται και για την καλύτερη επέτειο που έχει οργανωθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Η αναπαράσταση έγινε με τη συμβολή ξένων ακροβατών και ομάδων, μαζί με 2 ιστορικές γόνδολες της Βενετίας «Gondolone» και 16 γονδολιέρηδες, τους «In Guardia» ιστορική φρουρά των ιπποτών της Μάλτας. Με το πέρας της αναπαράστασης, ο κ. Παπαθανάσης, σε δείπνο προς τους επισήμους, βράβευσε τον Πρέσβη της Ιταλίας κ. Gianpaolo Scarante, της Μάλτας κ. Richard Laurenti, και την Πρέσβειρα της Κροατίας κ. Η.Ε Dr Vesna Cnjetkonic Kurelec. Επίσης, τον καθηγητή κ. Maniscalco Pietro του Πανεπιστημίου του Παλέρμο αλλά και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας του Βένετο και Διαχειριστή του MARCO POLO SYSTEM κ. Pietrangelo Petteno, την Εκπρόσωπο του Δήμου Βενετίας κα.Silvia Spignesi, τον εκπρόσωπο της Νομαρχίας του Βένετο κ. Speranzon καθώς και τον εκπρόσωπό της Μεσσίνας κ. Enzo Caruso.
Η 438η επέτειος, έκλεισε το πρωί της Κυριακής, μετά την δοξολογία, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα. Τέλος, έγιναν και τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας από τον πρέσβη της Μάλτας κ. Saviour Falzon, στο πάρκο Θερβάντες.
Εμείς κλείνουμε αυτό το ρεπορτάζ, με την ελπίδα ότι ο Δήμος Ναυπάκτου θα συνεχίσει την παράδοση αυτή με τον ίδιο ζήλο και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ιστορικές μνήμες πρέπει να μένουν στο μυαλό μας αθάνατες, για να τιμώνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι. Άνθρωπος χωρίς ιστορία, πόλη δίχως πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου